Meten

Meten

Ons machinepark bestaat in totaal uit veertien machines. Elke van deze machines heeft zijn eigen functie. Lees hier meer over hoe wij onze machines inzetten.

Over

In onze meetkamer worden alle producten gecontroleerd. Meestal vindt deze controle plaats bij 100% van de producten, maar afhankelijk van de noodzaak en de productiestap kan dit ook steekproefsgewijs gebeuren. De controles vinden zowel met het oog plaats onder een Zeiss microscoop als fysiek met behulp van een meetopstelling. De meetkamer is uitgerust met een hypermoderne multisensor meetopstelling van Hexagon, die tactiel en optisch kan meten aan de hand van meerdere technieken. Alle gemeten data wordt per product, per batch, en per productiemachine opgeslagen. Zo ontstaat er een zeer grote statistische informatiebron, die met hoge mate van nauwkeurigheid voorspellend werkt. Voor het meten maken we gebruik van de volgende machine:

 • Hexagon 443 Dual Z

Kenmerken

 • Optiv Dual Camera voor snel overzicht én nauwkeurige detaillering
 • Tactiele meetsonde met meetbollen vanaf 0,8 mm
 • PC-DIMS software voor integratie van machinepark en statistische opslag van alle meetdata
 • Werkstukken tot 400 x 400 x 300 mm (h x b x d)
 • Nauwkeurigheid 0,8 µ

Kenmerken

 • Optiv Dual Camera voor snel overzicht én nauwkeurige detaillering
 • Tactiele meetsonde met meetbollen vanaf 0,8 mm
 • PC-DIMS software voor integratie van machinepark en statistische opslag van alle meetdata
 • Werkstukken tot 400 x 400 x 300 mm (h x b x d)
 • Nauwkeurigheid 0,8 µ

Overige

Expertises

Over

Precieze Electro Chemische Metaalbewerking maakt contactloze en nauwkeurige bewerking van metalen onderdelen mogelijk. Tussen een negatief gepolariseerd gereedschap (kathode) en een positief werkstuk (anode) stroomt zout water en gedraagt het zich als een elektrisch geleidende elektrolyt. Het lost geïoniseerd materiaal anodisch op in de bewerkingsopening tussen elektrode en werkstuk. Als gevolg wordt de vorm van de elektrode omgekeerd op het metalen werkstuk geprojecteerd. De nauwkeurige puls stroom, gesynchroniseerd met de oscillerende gereedschapselektrode en de zeer kleine werkafstand vormen de basis voor de precisie van deze technologie. Het PECM-proces biedt een zeer nauwkeurige en economische productiemethode zonder proces gerelateerde gereedschapsslijtage. Werkstukken kunnen worden gemaakt met een reproductienauwkeurigheid van circa 2 µm en en Ra < 0,03 µm, contactloos en stres loos en zonder chemicaliën.

Meer info

Over

Langdraaien is een techniek die in Zwitserland is ontwikkeld voor de fijnmechanika, waarmee producten met de kleinste diameters zo nauwkeurig mogelijk en in groten getale gedraaid kunnen worden. Bij deze techniek beweegt niet de beitel, maar het materiaal zelf door de spindel heen. Het voordeel van deze methode is dat de beitel altijd zo dicht mogelijk op de spindel snijdt. Het materiaal buigt hierdoor het minste onder de beiteldruk. Binnen Exakt maken wij gebruik van de langdraaibanken Tornos Nano en Micro. Deze machines kenmerken zich door hun uiterst hoge nauwkeurigheid en standtijd. Hoe langer ze achter elkaar draaien, hoe vlakker de toleranties. Kortom: juweeltjes van machines.

Meer info

Over

Voor het kortdraaien hebben wij 4- en 6-assige TNE en TNC Draaibanken van het Zwitserse Benzinger tot onze beschikking. Ze kenmerken zich door hun hoge nauwkeurigheid bij grote aantallen korte werkstukken. Naast het onvermoeibaar draaien van ringen met een dikte onder de 1mm, kunnen ze met aangedreven gereedschap producten voorzien van sleuven, gaten, schroefdraad, of andere aanvullingen. Ze zijn te typeren als werkpaarden met fluwelen handschoenen. De volgende machines gebruiken wij voor het kortdraaien:

 • Benzinger TNE
 • Benzinger TNC
 • Schaublin 110 CNC
Meer info

Over

Draadvonken is een methode van verspanen, waarbij het materiaal niet mechanisch wordt belast. Het te bewerken onderdeel wordt in de machine in een vloeibaar diëlektricum geplaatst. Het werkstuk neemt de rol in van een elektrode en in het diëlektricum bevindt zich eveneens een zeer nauwkeurig gespannen draad die de andere elektrode vormt. Tussen de elektroden wordt een elektrische stroom gevoerd. De kortsluiting vormt vonken aan de oppervlakten van de elektroden, die als microscopische spanen door het diëlektricum direct worden afgevoerd. Onze Agie Charmilles CUT 200SP draadvonkmachine kenmerkt zich door een spelingsvrije draadgeleiding en extreem hoge oppervlaktenauwkeurigheid op de snijvlakken..

Meer info

Over

Na de bewerking, maar ook tussen verschillende bewerkingen, moeten werkstukken worden nabehandeld. Exakt heeft daarvoor een speciale afdeling met diverse nabewerkingsopstellingen. Naast verschillende baden, ultrasoon en dampmethoden zijn er speciale trommelopstellingen. Er is een droogtrommelinstallatie met verschillende trommels, waarin de producten worden getrommeld voor het ontbramen en polijsten. Aan de hand van een draaikolk met slijpsteentjes en water kunnen twee speciale trommels de werkstukken zeer nauwkeurig slijpen en ontvetten. Voor het nabehandelen gebruiken we de volgende machines:

 • Dreher VT-5
 • Avatec TE 18N
 • OTEC CF1X18
Meer info